Mykorrhiza- en kärlekshistoria

Vad är då mykorrhiza?
Mykorrhiza, som betyder svamprot, är samarbetet mellan växter och jordlevande svampar. Det sker inne i växtens rötter. Där pågår en smart byteshandel som båda parter vinner på. Svampen förser växten med vatten och näring, i synnerhet fosfor men även zink och koppar. I gengäld får svampen kolhydrater, som växten tillverkar genom fotosyntes.

Samarbetet börjar när roten på en planta råkar växa förbi svampsporer som ligger i dvala i jorden. Då kvicknar sporerna till och skickar iväg en grodd som tar sig in i roten och börjar kolonisera den. Snart bildas ett nätverk av tunna hyfer (svamptrådar) runt rötterna. Det är svampens mycel och ser ut som ett moln av änglahår. Tyvärr kan vi inte se det med blotta ögat.

Det är inte bara slumpen som gör att sporerna träffar på en rot. Det beror också på att växt och rot kan kommunicera med varandra. Låter orimligt, men är vederlagt i seriös forskning. Växten utsöndrar en vätska som kallas rotexudat som signalerar att den söker svampar att samarbeta med. Svamparna förstår och nappar på erbjudandet om byteshandel.

Sporer har en ofattbar livskraft. Vissa arter kan ligga vilande i jorden i åratal i väntan på att en intressant rot ska passera. Även i en torkad bit växtrot kan det finnas mykorrhiza som börjar växa om det kommer signaler från en värdväxt. Runt 80 procent av världens trädgårds- och jordbruksväxter bildar arbuskulär mykorrhiza (AM). De trädgårdsväxter som inte deltar i samarbetet är kålväxter, amarantfamiljen, slideväxter, nejlikväxter och portlakväxter.

Hur hjälper mykorrhiza till i odlingen?
Den största vinsten för växten är svamparnas leveranser av näring. Deras långa och väldigt tunna hyfer kommer åt näring i små porer i jorden, dit växtrötterna är för grova för att nå. Växter som har ett mykorrhizaförhållande står emot torka bättre än växter utan.

Grönsaker som samarbetar med AM-svamparna har ofta ett högre innehåll av mineralnäringsämnen och blir därför nyttigare. Jordar med mykorrhiza blir bättre på att hålla vatten, luft och näring.

Mer mykorrhiza i våra jordar!
Gödsla med måtta. Om du gödslar för mycket hämmas mykorrhizan eller uteblir helt.
Täck och mata jorden med organiskt material. Mykorrhiza behöver syre och fukt för att trivas.
Mångfald och samodling. För en mångfald av mykorrhizabildande svamparter behövs en mångfald av växter. 
Gröngödsla. AM-svampar behöver levande rötter för att överleva. Så därför gärna in gröngödsling när huvudgrödan har skördats.

Mykorrhizadödare (alias konventionellt jordbruk)
Överdriven gödsling. Konstgödsel ska aldrig någonsin användas.
Jordbearbetning. Grävning och plöjning skadar mykorrhizan.

Jord i träda. Utan levande rötter – ingen mykorrhiza.
Monokulturer. Mykorrhizasvampar missgynnas om det inte finns fler än en värdväxt.
Bekämpningsmedel. Alla typer av bekämpningsmedel är skadliga för livet i jorden.