Miljö

Stockholms koloniområden är en viktig del av stadens gröna infrastruktur. Koloniträdgårdarna är en oas för småfåglar, ekorrar och många andra smådjur och insekter. Här finns en mångfald av blommande växter som gynnar bin, humlor och fjärilar. Här finns levande jordar med ett myller av småkryp och mikroorganismer.

Stockholms Koloniträdgårdar arbetar för att öka den biologiska mångfalden i staden och förbättra miljön genom exempelvis plantering av träd och buskar. Vi arbetar för att koloniträdgårdar ska ha slutna kretslopp och en så liten påverkan på klimatet som möjligt. På agendan står bland annat ökad kompostering, minskad användning av plaster, hushållning med vatten och att inte bidra till spridningen av invasiva främmande arter.

Från våren 2023 driver vi en kampanj för att minska användningen av torv i koloniträdgårdar. Läs om kampanjen Halvera torven!

Läs om hur du blir självförsörjande på jord och näring!

Humlor, getingar och ett honungsbi samsas vid middagsbordet – en martorn. Foto Barbro Wikman, Gubbkärrets Koloniträdgårdsförening

Miljödiplomera föreningen!

Miljö­­diplomer­ingen är en metod och en pedagogisk vägledning för miljöarbetet i föreningen. Under processen utvecklar medlemmarna sina kunskaper och stärker samarbetet inom föreningen och med andra koloniträdgårdsföreningar.

Läs om hur miljödiplomeringsarbete går till på Koloniträdgårdsförbundets sida!

guldbagge
Guldbagge. Foto Elisabeth Eriksson